ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 26944017, 26953795
Τηλεομοιότυπο: 26954275
Μενού

  • Δράσεις Σχολικής βιβλιοθήκης Απρίλιος 2024

"98 ημέρες..."

50 χρόνια πλέον,δυστυχώς από την Τουρκική εισβολή στην Πατρίδα μας .

50 χρόνια και ακόμη οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί.

Ένα οδοιπορικό της μνήμης για όσους έζησαν ,και για άλλους που δεν έζησαν εκείνες τις τραγικές μέρες του καλοκαιριού του 1974.

Το χρονικό ενός αιχμαλώτου πολέμου ,της Τουρκικής εισβολής του 1974 στην πατρίδα μας .

Ο κ.Ανδρέας Μάτσας, λοιπόν κοντά μας σήμερα.

Τιμή για όλους εμάς ,που δεν ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής στο τόπο μας ,τιμή για όλους τους νέους μας που  βίωσαν όσο μπόρεσαν τις τραγικές στιγμές της αιχμαλωσίας του κ.Ματσα ,για όσα μας διηγήθηκε για εκείνες τις τραγικές 98 μέρες της αιχμαλωσίας του ,στα πλαίσια του στόχου του ΥΠΑΝ για το "Δεν Ξεχνώ "

23.7.1974  Σύλληψη σέ περίοδο εκεχειρίας.

Αεροδρόμιο Λευκωσίας (Tίβολι Λούναπαρκ) , Κιόνελι , Φυλακές Σαραγιού , Πέντε μίλι , Μερσίνα , Άδανα , Τοκάτ , Αμάσια !!!

Αμάσια , Μερσίνα , Πέντε μίλι , Αποθήκες Παυλίδη , Λήδρα Πάλας.

28.10.1974 Απελευθέρωση !!!

Ένα οδοιπορικό 98 ημερών , ίσως τό πιό σκληρό πού μπορεί νά βιώσει κάποιος άνθρωπος  στη ζωή του.

Ο διαχωρισμός ζωής καί θανάτου ήταν μιά λεπτή κλωστή ή μία συγκυρία.

Ας ευχηθούμε, να μη ξαναζήσει ο τόπος μας ποτέ ξανά τέτοιο κακό .

κ. Μάτσα, σας ευχαριστούμε πολύ, και εύχομαι εκείνη η μουσική από το τρανζίστορ μέσα στις τουρκικές φυλακές, να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη για τα κατεχόμενα εδάφη μας και για όλους εμάς.

  • Το βιολί που ήθελε να τραγουδάει, με την Ισαβέλλα Τηλεμάχου

21 Μαρτίου 2024

Πόσο σημαντική είναι η προσωπική ψυχική  ενδυνάμωση;

Πόσο σημαντικά είναι τα κίνητρα στη ζωή όλων μας ,και ιδιαίτερα των νέων μας ;

Και τελικά ...ένα βιολί που ήθελε να τραγουδάει ,αλήθεια μπορεί να τα καταφέρει ;

Σ όλα αυτά τα ερωτήματα η  Ισαβέλλα Τηλεμάχου μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι ,μέσα από το δικό της παραμύθι με τον ομώνυμο τίτλο "Το βιολί που ήθελε να τραγουδάει " κατάφερε να μυήσει τους νέους μας στον καθημερινό αγώνα για να πετύχουν  των στόχων τους ,και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους .

....ένα βιολί ήθελε να τραγουδά και τελικά τα κατάφερε.


  • Ευαγόρας Παλληκαρίδης

13 Μαρτίου 2024

"«Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης , είχε αρετές σπάνιες , ψυχικές και σωματικές. Όσοι τον έζησαν από κοντά θα τον θυμούνται σε όλη τους την ζωή. Ιδιαίτερα εμείς που ζήσαμε μαζί του , στο βουνό, ζούμε καθημερινά με τις αναμνήσεις του. Τον βλέπουμε μπροστά μας κάθε μέρα. Και στον ύπνο μας , ακόμα έρχεται τακτικά , με εκείνη την λεβέντικη κορμοστασιά , το πηγαίο χιούμορ, τα πληθωρικά χαρίσματα»

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Γεώργιο Γαβριήλ Στενιώτη, τον συναγωνιστή και φίλο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον οποίο είχαμε τη τιμή να τον φιλοξενήσουμε σήμερα Τετάρτη,13    Μαρτίου, παραμονή του απαγχονισμού του ήρωα μας Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στη Βιβλιοθήκη της σχολικής μας μονάδας .

Η  ανάδρομη του κ.Στενιώτη σε εκείνα τα γεγονότα  φόρος τιμής στον ήρωα μας.

Ευχαριστούμε τον κ Στενιώτη.



  • Περί τέχνης,

 με τον Σέργη Χατζηαδάμου

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά αφιερώνουμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας στο να παίζουμε, να χορεύουμε, να πειραματιζόμαστε με τα χρώματα και τα υλικά της φύσης, να λέμε φανταστικές ιστορίες ή να υποδυόμαστε ρόλους έξω από εμάς χωρίς να φοβόμαστε την κριτική. Αυτές οι αυθόρμητες δραστηριότητες ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινότητά μας.

Από όλες αυτές τις δράσεις αντλούσαμε μεγάλη ευχαρίστηση και ικανοποίηση καθώς ανακαλύπταμε και αποκαλύπταμε τη δική μας δημιουργική επινόηση με αρκετή δόση μαγείας, ελευθερίας και παρόρμησης.

Ερχόμασταν συνεπώς σε καθημερινή βάση με ποικίλες μορφές τέχνης οι οποίες έπλαθαν την προσωπικότητά μας τόσο σε ψυχοσυναισθηματικό όσο και σε διανοητικό επίπεδο.

Μία κουβέντα λοιπόν των μαθητών  του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου Πάφου, σήμερα,γύρω από την τέχνη  με ένα συμπολίτη μας καλλιτέχνη τον Σεργη Χατζηαδαμο, γιο του Άντη Χατζηαδαμου, γνωστού γλύπτη, χαράκτη, Ζωγράφου.

Μία περιδιάβαση παράλληλα σε μια αξιόλογη δουλειά του Σεργη Χατζηαδαμου, με τίτλο”Μεταμόρφωσις”,βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα της ιδίας της πόλης μας. Η αφήγηση ξεκινά από το εντυπωσιακό αρχείο των γυάλινων αρνητικών πλακών που παρήγαγε ο φωτογράφος Σπύρος Χαρίτου (1901-91), οι οποίες αποθηκεύτηκαν και παρέμειναν ανέπαφες στο υπόγειο της οικίας του στην Πάφο για δεκαετίες.

Ο Σεργης Χατζηαδάμος αντί να παραιτηθεί, αποφάσισε να αποκωδικοποιήσει οποιοδήποτε ίχνος παρέμεινε σε αυτά επεξεργάζοντάς τα σε σαρωτές (scanners) υψηλής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα υπήρξαν πρωτοφανή και παντελώς απροσδόκητα.

Ένας ολόκληρος νέος κόσμος αναδύθηκε στην επιφάνεια με αλλοιωμένες και εξαρθρωμένες ανθρώπινες σιλουέτες, συχνά δίχως μέλη και με παραμορφωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, ενώ άλλες φορές αυτά εμφανίζονται συγχωνευμένα το ένα με το άλλο δημιουργώντας πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες αφηγήσεις.

 


  • Δύο masterclass της Αλέξιας με τίτλο

"Κυπριακό"

25 Ιανουαρίου 2024

      Στα πλαίσια του διαχρονικού στόχου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι», η αγαπημένη ερμηνεύτρια, δημιουργός και ακτιβίστρια Αλέξια ξανά στο σχολείο μας , για να παρουσιάσει το επικό λαϊκό της ποίημα με μουσική στην κυπριακή διάλεκτο, με τίτλο «Κυπριακό», στο χώρο της βιβλιοθήκης μας.

       Το «Κυπριακό» αποτελεί ύμνο για το νησί μας, καθώς εξυμνείται η κυπριακή μας διάλεκτος ως μία προσπάθεια διαφύλαξής της από την αλλοίωση. Στο ποίημα γίνονται αναφορές στην Ιστορία της Κύπρου. Με τη χρήση της αλληγορίας και των μεταφορών, η Αλέξια επιδιώκει να αποδώσει τις μνήμες και τα προσωπικά της βιώματα.

      Στο ποίημα, με πλούσιες οπτικές εικόνες και ρητορικά ερωτήματα, γίνεται λόγος στους κατακτητές που πέρασαν από την Κύπρο ανά τους αιώνες, εστιάζοντας στους Τούρκους, οι οποίοι εισέβαλαν, λεηλάτησαν κατέλαβαν και ακόμα κρατούν παράνομα τη μισή μας Πατρίδα. Ακολούθως, γίνεται μνεία στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 τονίζοντας την προσφυγιά και αποτίνοντας φόρο τιμής στους αγνοούμενους.

       


      • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαδίκτυο: η χρήση δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει εθισμός

      Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024

      Στη  σχολική μας βιβλιοθήκη σήμερα, Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024, ο κ. Νίκος Λέκκος, σχολικός σύμβουλος σε μια παρουσίαση για τους μαθητές του τμήματος Γ'6 με θέμα :

      " Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαδίκτυο: Η χρήση δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει εθισμός."

      Μία εποικοδομητική παρουσίαση συνάδελφοι, με την συμμετοχή των μαθητών μας, σε ένα γόνιμο διάλογο με τον εισηγητή, με χρήσιμα τελικά αποτελέσματα για όλους μας.



      • Δίκτυο Κυπριακών Βιβλιοθηκών

      Ημέρα εκπαιδευτικού, 14 Δεκεμβρίου 2023

      Το Δίκτυο Κυπριακών Βιβλιοθηκών δημιουργήθηκε με σκοπό την συνεργασία των Δημόσιων/Κρατικών, Δημοτικών, Κοινοτικών, Σχολικών και άλλων Βιβλιοθηκών. Η εν λόγω συνεργασία αποσκοπεί στην εδραίωση ενός κοινού συμμετοχικού πλάνου το οποίο συμβάλει στην υποστήριξη των Βιβλιοθηκών, ώστε να αναπτύξουν και συνάμα να εξελίξουν τις παρεχόμενες, προς το κοινό, υπηρεσίες μέσω κοινών πολιτικών και δράσεων.

      Υποστηρίζεται από το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού και την Κυπριακή Βιβλιοθήκη του Υφυπουργείου Πολιτισμού και αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση προς τους χρήστες και ταυτόχρονα την παροχή βέλτιστης υποστήριξης προς τις Βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου.

      Επιπρόσθετα, μέσω του Δικτύου, παρέχεται πρόσβαση στο ευρετήριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών που έχει ως στόχο να κατευθύνει τους χρήστες στους αντίστοιχους ιστότοπους για περαιτέρω έρευνα και καθοδήγηση αναλόγως του τύπου της κάθε βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών που παρέχει.


      • Αφιέρωμα : Γιώργος Σεφέρης, με τον Γιώργο Γιωργή

      12 Δεκεμβρίου 2023

      «Δεν είν’ αλήθεια, δεν είν’ αλήθεια» φώναζε.

      «Δεν μπήκα στο γαλαζόπλωρο καράβι.

      Ποτέ δεν πάτησα την αντρειωμένη Τροία».

      Επαφή των μαθητών τού τμήματος Β'1 με την ποίηση του Νομπελίστα ποιητή μας, Γιώργου Σεφέρη, με την επίσκεψη του καθηγητή κ Γιώργου Γιώργη (Νεάπολης Πανεπιστήμιο) σήμερα στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

      Ο κ. Γιώργης, μαζί με το τμήμα Β'1, του σχολείου μας μέσα από το μάθημα να Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, επιχειρήσαν ένα ταξίδι ,".. από τον Ιππιο Κολωνό..... στην Κύπρο, από τον Ιλισό στην Πάφο :ένα ταξίδι με τον Γιώργο Σεφέρη".

       «Τον έχω αγαπήσει αυτό τον τόπο. Ίσως γιατί βρίσκω εκεί πράματα παλιά που ζουν ακόμη, ενώ έχουν χαθεί στην άλλη Ελλάδα…. Και τώρα γράφουν στους τοίχους των χωριών τους:  «Θέλομεν την Ελλάδα και ας τρώγω μεν πέτρες…»,Γιώργος Σεφέρης.

      Μέσα στις λίγες σελίδες των κυπριακών ποιημάτων του ο Γιώργος Σεφέρης ζωντανεύει ολόκληρη την ιστορία της Κύπρου από τα προϊστορικά χρόνια  έως και τη δεκαετία του 1950.

      Με τις δράσεις αυτές το σχολείο μας, αλλά και οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με την ευρύτερη κοινωνία μας, κερδίζοντας γνώση και εμπειρίες , που μπορεί να απορρέουν από παντού.


      • 11 Οκτωβρίου 2023 Γνωριμία με την βιβλιοθήκη του σχολείου μας των μαθητών της Σ' τάξης
      "Αν έχεις κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα σου χρειάζονται". Κικέρων
      Α' τάξης