ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 26944017, 26953795
Τηλεομοιότυπο: 26954275
Μενού

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Η ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στις χώρες υποδοχής: Χτίζοντας γέφυρες μέσα από την εκπαίδευση»

Tην Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024, το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου πραγματοποίησε Επαρχιακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Η ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στις χώρες υποδοχής: Χτίζοντας γέφυρες μέσα από την εκπαίδευση». Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Κουτσίδης, ΠΛΕ Μέσης Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Νεόφυτος Αχιλλέως, εξήρε τον σημαντικό ρόλο της πραγματοποίησης ενός τέτοιου Συνεδρίου, που στόχο έχει την παρουσίαση δράσεων αλλά και εισηγήσεων για ομαλή ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία τόσο στις χώρες υποδοχής όσο και στις σχολικές μονάδες. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν αρχικά εισηγήσεις από τον Δρα. Γεώργιο Κουτσίδη, τον Δρα. Γιώργο Γιαλλουρίδη, ΠΛΕ Δημοτικής Εκπαίδευσης και υπεύθυνο έργου ΔΡΑ.Σ.Ε, τον Δρα. Γιώργο Θωμά, Λειτουργό Μετανάστευσης και υπεύθυνο του τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και από την Δρα. Ειρήνη Ροδοσθένους, ΠΛΕ, Προϊστάμενη Τομέα Μεταναστευτικής Βιογραφίας. Την εισήγηση της κ. Ροδοσθένους παρουσίασε ο Δρ. Παναγιώτης Τοφής. Τέλος αξιοσημείωτες υπήρξαν οι εισηγήσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Σχολείου.

Παράλληλα στο Συνέδριο συμμετείχαν ομάδες μαθητών/τριών μεταναστευτικής βιογραφίας με εκπαιδευτικούς από έξι εκπαιδευτήρια της πόλης μας (Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη Γεροσκήπου, Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης, Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου, Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, Γυμνάσιο Αποστόλου Ανδρέα Έμπας). Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν δράσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς και τέσσερα βιωματικά εργαστήρια. Στα βιωματικά εργαστήρια συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες των έξι εκπαιδευτηρίων. Τα εργαστήρια λειτούργησαν ως εξής:

1ο Βιωματικό Εργαστήριο:  «Κυνηγάω το όνειρό μου », με συντονίστρια την κ. Ισαβέλα Τηλεμάχου, φιλόλογο.

2ο Βιωματικό Εργαστήριο:  «Σύνδεση των πολιτισμών μέσω των Μαθηματικών», με συντονίστρια την κ. Μισιελίν Ποταμίτου, Καθ. Μαθηματικών.

3ο Βιωματικό Εργαστήριο:  «Η γαστρονομία γεφυρώνει πολιτισμούς, ενώνει λαούς», με συντονίστρια την κ. Μελίτα Γιούπρου Β.Δ. καθώς και τις καθηγήτριες  Οικιακής Οικονομίας του Σχολείου.

4ο Βιωματικό Εργαστήριο:  «Φωνή της Μνήμης», με συντονιστές τους κ. Μαρίζα Παρτζίλη, κ. Μιχάλη Χαραλάμπους, κ. Κωνσταντίνο Κουφέττα,  Καθ. Εικαστικών Τεχνών.

Μέσα από την παρουσίαση των εισηγήσεων, δράσεων καθώς και των εργαστηρίων, έγινε σαφές ότι η ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στις χώρες υποδοχής αποτελεί μια κύρια πρόκληση για κάθε κοινωνία. Η εκπαίδευση καλείται να διαδραματίσει ένα καίριο ρόλο στην προετοιμασία και την υποστήριξη αυτών των παιδιών για μια επιτυχημένη ένταξή τους στις κοινωνίες υποδοχής. Το σχολείο καλείται να «χτίσει τις γέφυρες», που θα βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να ενσωματωθούν ομαλά στο νέο κοινωνικό περιβάλλον που καλούνται να ζήσουν.

Το Γυμνάσιο Απόστολου Παύλου Πάφου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κ. Γεώργιο Κουτσίδη για την έμπρακτη στήριξη του στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, καθώς και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους αυτή τη δράση.