Η Επιτροπή «Μνήμη Κατεχομένων» του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου πραγματοποίησε μία σεμνή και μεστή νοημάτων εκδήλωση-αφιέρωμα στην κατεχόμενη γη μας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του νησιού μας.
Στόχος του αφιερώματος η μνήμη κι ο αναστοχασμός, ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση των μαθητών στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, αλλά και η απόδοση τιμής σε όσους αγωνίστηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου το τραγικό καλοκαίρι του 1974.
Η όλη εκδήλωση διεξάχθηκε σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Περιλάμβανε χαιρετισμό του Διευθυντή, απαγγελίες ποιημάτων, ανάγνωση πεζών κειμένων- μαρτυριών, όπως καταγράφτηκαν στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης , προβολή οπτικοακουστικού υλικού και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ενδοσχολικού διαγωνισμού «Η ελευθερία της πατρίδας μας και η ανάγκη για τερματισμό της κατοχής», τον οποίο είχε προκηρύξει η Επιτροπή «Μνήμη Κατεχομένων» του Γυμνασίου. Ο Διευθυντής στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε στους μαθητές την ανάγκη διατήρησης ζωντανής της μνήμης και της διεκδίκησης, ως εφόδιο ζωής.
Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση έδωσε το τραγούδι «Ο καημός του Πρόσφυγα», που ερμήνευσε ο κος Γιώργος Σιαξατέ, πρόσφυγας από την Κερύνεια, που βίωσε ως μικρό παιδί την τραγικότητα της εισβολής. Τα συναισθήματα κορυφώθηκαν, όταν αρχικά ο κος Γιώργος Σιαξατέ και μετά ο κος Τάσος Μακρής, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Παιδιών στην Ελλάδα 1974-1979, ανέβηκαν στο βήμα και μοιράστηκαν μαζί μας, μέσα από τα τραγικά βιώματά τους κατά το 1974, μία ιδιαίτερη αθέατη πλευρά της συμφοράς. Το φωτογραφικό υλικό που παρουσίασαν ήταν συγκλονιστικό.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι – ανάμεσά τους και αρκετοί γονείς μαθητών - παρακολούθησαν σε κλίμα κατάνυξης την εκδήλωση, που πέρασε τα σωστά μηνύματα στα παιδιά αλλά παράλληλα ξύπνησε μνήμες και υπενθύμισε σε όλους το χρέος προς την πατρίδα.