ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 26944017, 26953795
Τηλεομοιότυπο: 26954275
Μενού

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ 2023-2024

Στις 15/04/2024  στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα των «Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου». Φέτος, λόγω της παρέλευσης  50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αποφάσισαν να αναδείξουν τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της κατεχόμενης Κύπρου.

Η επαρχία Πάφου ανέλαβε την ανάδειξη των  θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της κατεχόμενης Μόρφου. Επαρχιακός συντονιστής του Προγράμματος των Μαθητικών και Θρησκευτικών ήταν και την παρούσα χρονιά  ο κος Παπανίκας Ιωάννης – Θεολόγος, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου.

Συμμετείχαν έξι σχολεία της Επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα, το Γυμνάσιο –Λύκειο Πολεμίου, το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, το Α΄ Λύκειο Εθνάρχου Μακαρίου Γ’, το Γυμνάσιο Απ. Ανδρέα Έμπας, το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου και το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου. Τα μνημεία που αναδείχθηκαν ήταν ο Άγιος Μάμας Μόρφου, ο Άγιος Γεώργιος Ριγάτης, η Βασιλική του Αγίου Αυξιβίου και το αρχαίο Θέατρο των Σόλων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ Ζώδιας και η Παναγία Χρυσελεούσα Κατοκωπιάς. Συμπαραστάτες και αρωγοί των μαθητών μας στην ανάδειξη των μνημείων και στην εκπόνηση των εργασιών τους ήταν οι διδάσκοντες Θεολόγοι των προαναφερθέντων σχολείων μας.

Κατά την έναρξη της ημερίδας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους η κα Ιωάννου Παρασκευή, Β.Δ. και ο κος Ιωάννης Παπανίκας απεύθυνε χαιρετισμό ως συντονιστής του Προγράμματος. Εκ μέρους του ΥΠΑΝ διάβασε το χαιρετισμό η επιθεωρήτρια του κλάδου των Θεολόγων  κα Ελιάνα Χατζηιωάννου, Υπεύθυνη του Προγράμματος των Θρησκευτικών Περιηγήσεων. Επίσης τον χαιρετισμό εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου διάβασε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ποίημα για τη «Μόρφου» απήγγειλε η μαθήτρια Παναγιώτου Μαρία, η οποία πήρε το Γ’  βραβείο στον ενδοσχολικό διαγωνισμό  με θέμα «Η ελευθερία της πατρίδας μας και η ανάγκη για τερματισμό της κατοχής»

Ακολούθησε η παρουσίαση και ανάδειξη των μνημείων από τα σχολεία της Πάφου στα οποία διοχετεύθηκε το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο συνέλεξαν ζωντανά από την κατεχόμενη Μόρφου οι κ. Μαρκουλλής Κίμων, Σπύρου Μιχάλης και ο Θεολόγος κ. Ιωάννης Παπανίκας.  Ακολούθησε  Θεατρικός μονόλογος «ονομάζομαι Ηλίας Αβραάμ» από τον φιλόλογο του σχολείου κ. Γιάγκο Γιάγκου.   Τα βιώματα από τον πόλεμο του 1974 και τον ξεριζωμό τον αφηγήθηκε ο αφυπηρετήσας εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου , πρόσφυγας από τη Μόρφου.

Η ημερίδα έκλεισε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων  και αναμνηστικών δώρων στους φορείς και συντελεστές που κατέθεσαν την αγάπη τους σε αυτή τη διοργάνωση. Μια εκδήλωση που ανέσυρε μνήμες από το παρελθόν αλλά και μας έφερε σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα όσον αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά.